Főoldal      Közmunka programok      Közmunka program
 
 
 
 
 
Sikertörténet a közmunka Tépén

                                                                                    

Az 1100 fős bihari településen 5,6 százalékos a munkanélküliség, ami 62 főt érint, ám 90 százalékuk a közmunkaprogramban vesz részt – tájékoztatta a NAKLapot Balogh András polgármester,
akit azért kerestünk fel, hogy a sikeres közmunkaprogram újabb állomásáról, a vágópont nemrégen történt megnyitásáról kérdezzük.
 
Az induláshoz vissza kellett térni a 2011-es évhez, ugyanis akkor fordulat következett be a kormány részéről a közmunkaprogram átalakítását illetően – kezdi visszaemlékezését a polgármester,
aki rögtön „ráharapott” a témára, s a következő év tavaszán 18 fővel beindították a Mezőgazdasági Start Közmunkaprogramot az önkormányzat területén. Fóliasátras növénytermesztésbe fogtak, de felépítettek egy 100 férőhelyes sertéshizlaldát is.
Az első év tapasztalatai kedvezőek voltak: öt kocával indultak,
s azok szaporulatával érték el a mostani 100 fölötti sertésszámot.
A tavalyi évben pedig úgy döntöttek, hogy a vágásérett sertéseket saját vágóhídon fogják levágni. A megvalósítás érdekében a 2013-as év Start Közmunkaprogramjának keretében vágóhíd építésére pályáztak – sikerrel. Szintén önkormányzati területen, múlt év márciusában hozzáfogtak az építkezéshez.
Egy 160 négyzetméter hasznos alapterületű, európai uniós követelményeknek megfelelő vágóhidat sikerült megépíteni, melyet idén március 27-én avattak.

 
Az üzem beindult, elsősorban az önkormányzat saját konyhájára kerül a vágóállatok húsa, ugyanakkor célul tűzték ki a bérvágást, nemcsak helyből, hanem a környékbeli településekről is. (Ottjártunkkor éppen a szomszédos Derecske egyik lakosa rendelt meg bérvágást.) A beruházás összköltsége, mely magában foglalt egy hűtős hússzállító kisteherautót is,
48 millió 340 ezer forint volt, mely összeget a Belügyminisztériumtól kapták. Ahogy azonban mondani szokták, evés közben jön meg az étvágy, s a tépeiek ezen a ponton nem állnak meg – jegyzi meg mosolyogva Balogh András, s már vázolja is elképzeléseit. Rövidtávú terveik közt szerepel egy húsfeldolgozó kisüzem megépítése, szintén önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanon. Ennek megvalósítását szövetkezeti formában képzelték el, éppen ezért tavaly ősszel megalakították a Tépei Termelő és Értékesítő Szociális Szövetkezetet, melynek egyik alapító tagja az önkormányzat.
A kérdésre, milyen támogatókra talált a faluban, azt felelte:
a képviselő testület minden tagja egy emberként állt a tervek, elképzelések mögé.
A szociális szövetkezet pályázatot nyújtott be 50 millió forint összegű támogatás megszerzésére, amit meg is nyertek,
s ebből az összegből valósul meg a húsfeldolgozó kisüzem.
Az idén márciusban indult közmunkaprogram keretében mezőgazdasági termékek termelését folytatják,
újabb fóliasátor felhúzásával, illetve szabadföldön.
Előbbiben paradicsom, paprika, uborka, utóbbin krumpli, káposzta, sárgarépa, petrezselyem terem majd.